понедељак, 11. мај 2015.

Masažom do boljeg zdravlja

Masaža može da se koristi kao prevencija ili terapija u zavisnosti od namene i načina upotrebe i predstavlja efikasno sredstvo za opuštanje i održavanje zdravog tonusa mišića kod sportista i fizički aktivnih osoba.
Masaža kao terapija ima veliki značaj za covekovo zdravlje. Sam pojam masaža predstavlja obradu, stimulaciju i manipulaciju kože, mišića, limfnih, nervnih i krvnih puteva na površini i unutar tela. U nekim slučajevima i zglobova, kičmenog stuba i unutrašnjih organa. Danas postoji veliki broj masaža u svetu i svaka od njih ima svoj pristup čoveku i način primene.
 Svaka masaža ima određeno dejstvo na tkiva i organe. Redosled primenjenih zahvata u masaži različitih delova tela nisu uvek isti. Osnovno pravilo prilikom masiranja da u početku budu zastupljeni blagi zahvati a isto tako i završetak masiranja. Pojedini autori daju i redosled masiranja: glađenje, trljanje, gnječenje, vibracije. U sportskoj medicini ovo pravilo se ne primenjuje zbog specifičnosti masiranja i njegovog efekta na oporavak sportista. Osnovni hvatovi u masaži su: 1. glađenje - effleurage, 2. trljanje - frcton, 3. gnječenje (istiskivanje) - petissage, 4. lupkanje (udaranje pljeskanje) - tappotement, 5. vibracije (zahvat rastresivanja) – vibration.
 Glađenje – predstavlja osnovni način masiranja kojim se započinje i završava masaža svih delova tela. Može da bude površinsko i zahvatno. Izvodi se jednom ili obema rukama. izaziva mehaničko čišćenje kože i otvaranje pora skidanjem površinskog sloja epitelnih ćelija.
Trljanje uslovljava trenje kože i potkožnog tkiva. Posebno je pogodna za masažu zglobova tetiva i trbušnih mišića.
A pored svega ovoga još postoje i tehnike mešanja, lupkanja i potresanja i vibracija.

Da biste naučili sve o maserskim zahvatima  uključujući celokupnu tehniku i pravilan rad, posetite Akademiju Purity  i budite deo programa kursa samasašu i postanite profesiolani maser koji će biti prepoznatljiv po kvalitetnom radom najsavremenijim metodama. 




Нема коментара:

Постави коментар