недеља, 31. мај 2015.

Važan je dobar režim ishrane

Na prvom mestu, potrudite se da vaši obroci nikako ne budu preterano obilni i da ne sadrže namirnice koje su teško svarljive, kao što su visokokalorične, masne i prezačinjene namirnice. Umesto njih, u svoje obroke, uvrstite prirodne i sveže namirnice, kao što su voće i povrće, kroz koje će vašem organizamu biti obezbeđen izvor vitamina i minerala, koji su zaduženi za zdravu i uravnoteženu funkciju svih organa, kako unutrašnjih, tako i spoljašnjih. 
Posebno se preporučuju vrste voća i povrća sa visokim procentom vitamina C i sa kalijumom u svom prirodnom sadržaju. U najvećoj meri, vitamin C je sadržan u limunu i paprici, dok su kalijumom posebno bogati krastavac i paradajz. 
Vitamin C, čuva vitalnost životnih funkcija i utiče na porast imuniteta, dok kalijum obezbeđuje zdrav i neophodan balans tečnosti u organizmu, odnosno čuva i pospešuje funkciju znojnih žlezda i na taj način doprinosi izbacivanju svih toksičnih materija posredstovom znojenja.

Ono na šta prilikom konzumiranja paradajza i krastavca ipak treba znati, jeste da budete oprezni sa količinom soli koju ovim namirnicama dodajete. Razlog tome, jeste taj što je so zapravo izvor veoma koncentrovane i velike količine natrijuma koji u odnosu na kalijum ima sasvim suprotno svojstvo i dejstvo i utiče na zadržavanje tečnosti u organizmu, što je u periodu vrućine posebno štetno i može doprineti oticanju ekstremiteta i povišenom krvnom pritisku, poremećaju rada bubrega, a samim tim i pojavi brojnih izuzetno komplikovanih zdravstvenih komplikacija.
Namirnice kao što su šargarepa ili jabuka, bogate su visokim procentom beta karotena, odnosno provitamina iz grupe A u svom sadržaju, a upravo ovaj provitamin, predstavlja odličnu prirodnu zaštitu kože od sunca, ali ujedno i probuđuje njen pigment, pospešujući njeno tamnjenje ukoliko već planirate i odlučite da se izložite suncu i da se sunčate.
Pored provitamina A, za očuvanje zdravlja kože koja je izložena zracima sunca, zadužen je i neophodan i vitamin B, a upravo ovaj vitamin, sadržan je u namirnicama kao što su dinje i brojne vrste mahunastog povrća, kao što su pasulj, grašak ili boranija.



Нема коментара:

Постави коментар