Proteini su
nezamenljivi sastojci u ishrani sportista. Njihova uloga je veoma važna kako za
rezultate tako i za pravilno funkcionisanje organizma. Proteini su izgradjeni
od amino-kiselina i u organizmu učestvuju u izgradnji tkiva, hormona, enzima…
Osnovna jedinjenja koja čine amonokiseline su: Ugljenik, kiseonik, vodonik,
azot.
Amino-kiseline se
dele na esencijalne i neesencijalne. Esencijalne amino-kiseline se ne sintetišu
u ogranizmu te se moraju unositi hranom, jer učestvuju u igradnji neophodnih
sastojaka za ljudski organizam. Za ljudski organizam je bitno dvadeset
amino-kiselina od kojih je osam esencijalno.
Proteini
životinjskog porekla sadrže sve esencijalne amino-kiseline te smetraju
visokokvalitetnim proteinima. Meso, riba, jaja, mleko i mlečni proizvodi su
namirnice sa najvećom količinom proteina. Prilikom konzumacije ovih namirnica
treba voditi računa i o količini masti u proizvodu. Dobra kombinacija namirnica
biljnog porekla može u priličnoj meri zadovoljiti organizam ali je svakako
deficitarnija esencijalnim amino-kiselinama.
Ugljeni hidrati i masti se smatraju glavnim izvorom enegrije za fizičko vežbanje. Smatra se
da je energetska uloga proteina izraženija kod dugotrajnog i napornog vežbanja.
To se može odnositi i na maratonske trke. Unos ugljenih hidrata je veoma bitan
u ovakvim slučajevima. Potebno je popuniti glikogenske depoe kako bi se
proteini sačuvali, dok aminokiseline kao što su leucin, valin, izoleucin imaju
najznačajniju ulogu u metaboličkom smislu tokom fizičkog naprezanja.
Нема коментара:
Постави коментар