Šljiva je koštuničavo voće koja kao i breskva, nektarina ili kajsija poseduje veliku košticu u sredini ploda. Iz poznate tri vrste šljiva u svetu se razvilo na hiljade raziličitih sorti šljiva koje se razlikuju po veličini i boji ploda.
Familija: Rosaceae (Ruže)
Latinski naziv: Prunus domestica
Veličina zrele šljive je od 2.5 do 7 cm u zavisnosti od sorte. šljive uspevaju u nekoliko klimatskih zona, i mogu se pronaći širom sveta. Početkom 20. veka šljive su počele da se planski uzgajaju i u SAD-u gde su i počela prva ukrštanja i nastanak novih sorti ovog voća. Rastu na višegodišnjem drvetu nakon procesa cvetanja iz kojeg se rađa plod. Konzumiraju se najčešće sveže ubrane i ne mogu dugo da opstanu na sobnim temperaturama. Dodaju se u razne voćne salate, kao dodatak u peciva, kompote. Nakon procesa kuvanja od šljiva se dobija izvrstan pekmez,a pečenjem rakija, a mogu se cediti i u sokove.
Nutritivna vrednost: šljive su bogate vitaminom A i vitaminom C. Spadaju u niskokalorično voće tako da se preporučuju u ishrani. U sebi sadrže izvestan procenat karotina.
Нема коментара:
Постави коментар