MAKROBIOTICKA ISHRANA
Pise: Sandra Stanojevic, studentkinja
UVOD
Još
u Bibliji, starim spisima preko 3000 godina, na njenim prvim stranicama pominje se da je Bog odredio čoveku najzdraviji
način ishrane, koji omogućava dobro funkcionisanje organizma i dugotrajnost.
Strogo
poštovanje zakona o ishrani, važno je za funkcionisanje organizma, zdrav i
dugovečan život.
Nasuprot
ovim tvrdnjama u Bibliji, savremena medicina stavila je prigovor na ovakav vid
ishrane, obrazložeći da je isključivo takva hrana jednolična i da manjka u
kvalitetu.
KARAKTERISTIKE U UOBIČAJENOJ ISHRANI
DANAŠNJEG DRUŠTVA
Civilizacija
sa svojim tehničkim osavremenjavanjima doprinela je utvrdjivanju novih,
savršenih principa življenja, kojih bismo se danas teško mogli odreći, ali
istovremeno je izazvala mnogo neprijatnosti.
Kao
faktor rizika koji prouzrokuje negativne posledice po zdravlje, mogu se
izdvojiti: način ishrane, dugotrajno sedenje(posao ili navika), stres,
zagadjena sredina.
Najbitnije
karakteristike u ishrani današnjeg društva su: zamena sirove hrane termički
obradjenom, zamena krupno mlevenih žitarica belim brašnom. Nedostatak
mineralnih soli u ishrani, kao I oligoelemenata. Deficitarnost vitaminima. Nedostatak zelenih
biljnih pigmenata(hlorofila), koje čovekov organizam ne može stvoriti.
Nedostatak celuloze(biljnih vlakana) koja imaju ulogu u dinamici rada creva i
regulisanju probave.
1
Prekomerna upotreba rafinisanih slatkiša,
genetski modifikovana hrana, ne redovna ishrana, prevelika količina alkohola,
prekomerna upotrba masti i proteina
životinjskog porekla itd.
Posledice
ovakve ishrane i načina života su nam svima jako dobro poznate, a na žalost i
prihvaćene u društvu, uobičajene ( gojaznost, pothranjenost, hipertenzija,
nutritivna anemija itd). Sve ovo dovodi do niza deformiteta, degenerativnih
promene, invalidnosti, hroničnih oboljenja kratkog životnog veka.
Zbog
čega je onda stav savremene medicine suprotan načelima ovakve ishrane, koja je
može se reći u prirodi čoveka?
OPŠTE KARAKTERISTIKE MAKROBIOTIČKE
ISHRANE
Sam
pojam MAKROBIOTIKE prvi je upotrbio
Hipokrat. Reč makrobiotika potiče iz grčkog jezika, sastoji se iz dve reči, makro-veliki i bios- život. Makrobiotika se temelji na
načelima teorije i prakse poznazih filozofa, naučnika, lekarima kroz dugu
istoriju. Oni svedoče u prilog
blagotvornom delovanju biljne ishrane: Hipokrat, Pitagora, Sokrat, Horacije,
Leonardo Da Vinči, Njutn, Anštajn, Paskal, Tolstoj, Vagner itd.
Hipokrat:“ Neka vaša
hrana bude lek, a nek vaši lekovi budu hrana.”
Ovidije:“ Nije bilo
tako u početku u onom srećnom vremenu, zadovoljan biljkama I plodovima koje zemlja daje
čovek nije umrljao usta životinjsom krvlju. Odbacite taj zločinački običaj, ne
zaboravite da jedući meso vrednog vola koji je vukao u jarku, jedete meso
prijatelja koji vam je pomogao da obradjujete zemlju.“
Bose:” Danas, da bi se prehranili treba da prolijemo krv nevinih
životinja I pored
toga da preradimo meso i pripremimo jela, što teško može da prikrije da se
hranimo LEŠEVIMA.“
2
Ovakva
ishrana je potvrdila fizičku i moralnu degeneraciju ljudskog roda ali i pored
toga ljudi naobjašnjivo nastavljaju sa svojom mesnom ishranom, pod raznim izgovorima.
Korišćenje
makrobiotičke prakse u velikoj meri svakom od nas može pružiti kvalitetniji,
zdraviji i duži život. Makrobiotička ishrana se neretko preporučuje za lečenje
dijabetesa, raka, srčanih tegoba itd.
Osnovna
karakteristika makrobiotičke ishrane je uvodjenje pravilne ishrane i zdravih
životnih navika.
Kao
prvo, podrazumeva unos namirnica u sledećim razmerama:
40-60%
integralnih zitarica
20-30% povrca
5-10% mahunarki, morskih algi
5-10% supe
5% ribe, zacina, napitaka.
Veoma je važno da hrana bude isključivo organski proizvedena, da se
koriste cela zrna žitarica I to:kukuruz, raž, pšenica, proso, ječam, smedji pirinač.
Povrće
Za
svakodnevnu upotrebu preporučuju se :
luk, peršun, šargarepa, bundeva, kupus, kelj, brokoli, zelje, maslačak, rotkva. Dok se za
povremenu upotrebu preporučuje zelena salata, krastavac, celer, kopriva, a za
redju paradajz, patlidzan, krompir, spanać, repa, tikvice.
Mahunarke
Svakodnevna
upotreba: leblebije, zeleno sočivo, sojini proizvodi, povremenu upotrebu soja, grašak,
crveno sočivo, suvi grašak.
3
Morske
alge: kombu, nori, vakame, hidziki.
Supe
od povrća, algi, žitarica, mahunarki.
Od
začina se upotrebljava ne rafinisana so, miso, tamari sos, sirće od pirinča,
umeboši sirće.
Što
se ulja tiče, preporuka je da se koriste
nerafinisana ulja, biljnog porekla,
svakodnevno, susamovo i kukuruzno, a povremeno maslinov, sojino i suncokretovo hladno cedjeno ulje.
Od
napitaka dozvoljeni su blagi čajevi, sveža voda, a povremeno kafa od žitarica,
sojino mleko, pivo i sveži sokovi.
Makrobiotička
ishrana ribu preporučuje povremeno za upotrebu.
Što
se voća tiče konzumiranje treba biti povremeno i nikada u kombinaciji sa
povrćčem. Preporuka je da osobe koje žive u umerenoj klimi izbegavaju tropsko
voće.
Sušeno
voće se preporučuje u svrhu poslastica, pa tako za ljude ovih krajeva pogadne
su suve šljive i kajsije kao i svo ostalo voće koje se uspešno gaji na našim
prostorima.
Dakle,
fokus je pre svega na tradicionalnoj, presnoj, kuvanoj i ne previše termički
obradjenoj hrani , bogatoj biljnim vlaknima, baziranoj na integralnim
žitaricama, sa malo supe, variva, fermentisanih salata, i ribe.
Meso,
mleko, jaja, šećeri, lekovi, gazirani napici, alkohol, masti itd uopšte nisu
poželjni.
MAKROBIOTIKA KAO LEK
Kada
ja u pitanju lečenje odredjenih bolesti makrobiotikom, neophodno je sagledati
svakog pojedinca posebno da bi mu se prepisao individualni program
makrobiotičke ishrane.
4
Makrobiotika
je dobila na ynačaju kod ishrane
obolelih od raka. Postoji niz knjiga u svetu koje svedoče o izlečenju
ove bolesti ovakvim stilom života. Npr. Knjiga dr. Entoni Satilara, kod
koga je došlo do povlačenja metastaze kod karcinoma prostate, knjiga Mičija
Kušija „ Ishranom protiv raka”, Dobic Milanaka “ Moj zivot kao feniks”, koja je
izlecila metastazu raka jajnika. Itd.
Kod ovakvih bolesnika najčešće je kombinacija konvencionalne medicine I makrobiotičke ishrane. U
analizi uradjenoj na 98 ispitanika obolelih od kancera, utvrdjeno je da je 82% imalo poboljšanje kvaliteta života, a
90% emotivni boljitak. Makrobiotika ne deluje direktno na kancer već smanjuje
uslove koji pogoduju razvoju ove opake bolesti. Može se primenjivati u svim
oblicima kancera gde je moguća normalna ishrana. Takodje se može sprovoditi uz
hemioterapiju i terapiju zračenjem.
Ukoliko
bi se u preventivnoe svrhe pridržavali
makrobiotičkih načela ishrane, moglo bi se očekivati normalizacija rada svih
vitalnih funkcija našeg organizma i svakako duži životni vek.
ZAKLJUČAK
Osnivači
pokreta makrobiotika bili su
japanac Ohsawu i Mičo Kushi koji je još
živ rodjen je 1926god. Oni su ovakav vid ishrane okarakterisali kao svemoguć i apsolutan.
Današnja
makrobiotika je mnogo zrelija od samih početaka i bazirana na jednostavnosti.
Svaka kuhinja bi trebalo da bude bazirana na karakteristikama jednog naroda,
tla na kom je odrastao, uticaja klime i to treba poštovati. Vežbati, raditi,
trošiti šta se pojede, misliti pozitivno i ne robovato predrasudama.
Нема коментара:
Постави коментар