Ugljeni hidrati
su izuzetno potrebni organizmu. Za proizvodnju energije možemo da koristimo
belančevine i masnoću. Integralne žitarice, povrće, pasulj, voće su jednostavni
ugljeni hidrati koji organizmu pružaju sve što je neophodno. Varenjem ove hrane
oslobadja njihovu energiju. Vlakna predstavljaju vrstu ugljenih hidrata koji su
manje svarljivi pa zbog toga doprinose da varenje teče glatko. Nagli porast
šećera u krvi izazivaju glukoza, beli šećer, med koji se brzo oslobadjaju u organizmu.
Ukoliko u tom trenutku organizmu nije potreban šećer, skladišti ga i na kraju
ga pretvara u masnoću. Voće sadrži fruktozu kojem nije potrebno varenje i zbog
toga se brzo ubacuje u krvotok, poput glukoze i saharoze. Fruktoza u organizmu
mora da se konvertuje u glukozu čime se usporava delovanje ovog šečera na
metabolizam. Fruktozu takodje sadrže i jabuke koje se zbog toga sporo
oslobadjaju. Banane podižu brzo nivo šećera u krvi jer sadrže i fruktozu i
glukozu. Slično dejstvo kao šećer imaju beli hleb i beli pirinač. Kada jedete
jednostavne ugljene hidrate onda dolazi do brzog porasta šećera u krvi i
odgovarajućeg energetskog talasa. Posle talasa sledi pad, jer se organizam lomi
da uravnoteži vaš nivo šećera.
Нема коментара:
Постави коментар