недеља, 5. јул 2015.

Uticaj ugljenih hidrata na organizam

Ugljeni hidrati su izuzetno potrebni organizmu. Za proizvodnju energije možemo da koristimo belančevine i masnoću. Integralne žitarice, povrće, pasulj, voće su jednostavni ugljeni hidrati koji organizmu pružaju sve što je neophodno. Varenjem ove hrane oslobadja njihovu energiju. Vlakna predstavljaju vrstu ugljenih hidrata koji su manje svarljivi pa zbog toga doprinose da varenje teče glatko. Nagli porast šećera u krvi izazivaju glukoza, beli šećer, med koji se brzo oslobadjaju u organizmu. Ukoliko u tom trenutku organizmu nije potreban šećer, skladišti ga i na kraju ga pretvara u masnoću. Voće sadrži fruktozu kojem nije potrebno varenje i zbog toga se brzo ubacuje u krvotok, poput glukoze i saharoze. Fruktoza u organizmu mora da se konvertuje u glukozu čime se usporava delovanje ovog šečera na metabolizam. Fruktozu takodje sadrže i jabuke koje se zbog toga sporo oslobadjaju. Banane podižu brzo nivo šećera u krvi jer sadrže i fruktozu i glukozu. Slično dejstvo kao šećer imaju beli hleb i beli pirinač. Kada jedete jednostavne ugljene hidrate onda dolazi do brzog porasta šećera u krvi i odgovarajućeg energetskog talasa. Posle talasa sledi pad, jer se organizam lomi da uravnoteži vaš nivo šećera.


Нема коментара:

Постави коментар