уторак, 25. фебруар 2014.

Akupunktura u kozmetici


Piše: Lepa Mastilović

Akupunktura je vrsta medicinske nauke koja je nastala na Dalekom Istoku, a njena primena seže daleko u prošlost. Danas je ona sastavni deo savremene medicine u gotovo čitavom svetu, iako je njena upotreba još uvek nedovoljna. Za razliku od savremene medicine, koja se bavi lečenjem nastalog oboljenja, akupunktura se bavi otklanjanjem uzroka bolesti. Samim tim ima bitno drugačiji pristup ljudskom telu koji se ogleda u posmatranju energetskih tokova u njemu. Akupunktura energetski status organizma drži u stalnoj ravnoteži kako do oboljenja ne bi ni došlo, pa se za nju koristi termin preventivna medicina.

KAKO FUNKCIONIŠE AKUPUNKTURA?

Akupunkturne tačke međusobno su povezane po meridijanima, odnosno energetskim sudovima i raspoređene anatomski i precizno po meri svakog čoveka. Svaki organ u ljudskom telu ima svoje meridijane i na njima tačke kojima može da se manipuliše određenom stimulacijom i tako se bolest spreči ili leči. Ove tačke koje izlaze na površinu kože u stvari predstavljaju kontakt između čovekovog tela i njegovog okruženja, odnosno, između mikro i makro kosmosa. Na osnovu ovakvih razmišljanja stvorena je čitava filozofija, taoizam, čija teorija je polazna osnova za bavljenje akupunkturom. Prema ovoj teoriji mikro i makro kosmosom upravlja energija, či, koja predstavlja jedinstvo proisteklo iz dualizma i ispoljava se u dva oblika - negativna energija, jin, i pozitivna energija, jang, a one se međusobno smenjuju, dopunjuju i prepliću, čineći jedinstvo.

AKUPUNKTURA U KOZMETICI

Akupunktura u kozmetici najčešće se primenjuje kroz upotrebu lasera, magneta, stipunktera i naravno presure rukom. U specifičnoj upotrebi su i žive semenke nekih biljaka, raznih veličina, zbog stimulacije živom energijom. Cilj ovih tretmana je stimulacija tačaka zaduženih za zdravlje i lepotu kože. Akupunktura se može primenjivati uvek kada se rade tretmani u seriji, što će doprineti boljem zdravlju i revitalizaciji kože. U akupunkturi postoje precizna pravila recepture kako i na kojim tačkama se vrši stimulacija, ukoliko je koža suva, a kako ukoliko je masna ili aknozna. Rešavanje ovih problema podrazumeva ozbiljan pristup uz najmanje 10-12 tretmana u seriji i to svaki ili svaki drugi dan.

U salonu se mogu tretirati i tačke za lepotu tela i protiv gojaznosti, tako što će se stimulisati one koje su zadužene za smanjivanje osećaja gladi i izbacivanja suvišne tečnosti iz organizma, što će dovesti i do smanjenja telesne težine. Stimulaciju možemo vršiti laserom ili magnetima koje raspoređujemo svuda po telu, jer su i tačke upravo tako rasute, naravno prema strogo anatomskom redu. Ako su magneti postavljeni sedam dana na dominantnim tačkama na telu radi intenzivnijeg delovanja, onda se sledeće sedmice pomeraju magneti na drugu grupu tačaka istog dejstva, da bi se sprečila iritacija kože dugotrajnim nošenjem flastera. Poželjno je da se pri svakoj seriji koja tretira problem gojaznosti, koriguje i ishrana da bi se dobili optimalni rezultati u što kraćem roku. Ovakvim tretmanima reguliše se i oticanje tela ili samo pojedinih njegovih delova.

I za sve estetske probleme postoje dobre recepture koje u kombinaciji sa vešto odabranim kozmetičkim tretmanima daju optimalne rezultate. Na glavi se, na primer, stimulišu tačke koje pospešuju mikrocirkulaciju, radi bolje ishrane folikula dlake, što pomaže rastu zdrave kose. U kombinaciji sa odgovarajućom negom može se sprečiti ćelavost ili zaustaviti opadanje
kose, posebno kod nekih vrsta alopecije. Takođe se može pospešiti i rast nove kose ukoliko je sačuvan folikul dlake u kombinaciji sa specijalnim tretmanima za jačanje i rast kose.

LASER NA AKUPUNKTURNIM TAČKAMA



Delovanjem na akupunkturnu tačku laser je vrlo koristan kao jedan od načina energetske stimulacije. U kozmetici se može upotrebiti i za rešavanje površinskih, estetskih problema, kao što su bore. Dokazano je da se laserom stimuliše mikrocirkulacija, proces ćelijske sinteze, posebno kolagena u koži, koji čuva mladost i lepotu kože. Prilikom rada, laser se mora držati pod pravim uglom, a lice klijentkinje mora da bude potpuno očišćeno od šminke i masnoće. Kada se završi tretman sa borama, radi se generalna obrada zone celog lica - nekoliko minuta prelazi se laserom vertikalno pa horizontalno, a na svakoj akupunkturnoj tački laser se zadržava po dvadeset sekundi. Tretmani laserom daju najbolje rezultate u serijama. Preporučljivo je da se pri serijama koriste i preparati za negu i revitalizaciju.
Izvor: Novosti.rs

Нема коментара:

Постави коментар