петак, 21. фебруар 2014.

Ne zapostavljajmo nasa stopala!

Refleksologija ili terapija refleksnih zona je holisticka metoda lecenja koja ukljucuje pritisak i masazu refleksnih tacaka nadjenih na stopalima i sakama. Ona uci da postoji protok vitalne energije ili zivotna sila izmedju telesnih organa koja prodire do svake zive stanice i tkiva. Zastoji te energije u ljudskom telu odrazavaju se na tabanima i sakama u jednoj ili vise zona kroz bol ili kroz prisustvo "grudvastih podrucja", opisivanih kao naslage kristala. Ta podrucja otkrivaju se primenom posebnih tehnika pritiska.
Stimulacijom cirkulatornog i limfnog sistema, kao i poticanjem otpustanja toksina, refleksologija omogucava telu da samo sebe leci i regenerise.


Poput akupunkture, moze se koristiti i kao preventivna mera i ucinkovita je terapija u slucajevima stresa, napetosti i umora.

Istorija refleksologije

Dr. William Fitzgerald u svojoj knjizi Zone Therapy iznosi da je "oblik lecenja pomocu tacaka pritiska bio poznat u Indiji i Kini pre 5000 godina". Po drugoj pretpostavci je nastala u Egiptu. U prilog tome ide otkrice crteza u jednoj egipatskoj grobnici iz 2330.godine p.n.e. koji prikazuje cetvoro ljudi koji se medjusobno masiraju, ruke i stopala. 



Priznanje za uvodjenje refleksologije kakvu poznajemo danas mora se odati dr. Williamu Fitzgeraldu koji je izvrsio i cuvenu podelu tela na deset jednakih uzduznih zona energije koje se zavrsavaju na tabanima stopala i dlanovima ruku. Terapeutkinja refleksolog Hanne Marquarett je napravila i podelu na stopalu u tri poprecne zone kako bi se lakse i preciznije odredile tacke i podrucja.
Od svojih ranih pocetaka ona se razvijala naucno, oslanjajuci se na sve bolje poznavanje anatomije i psihologije. To je doprinelo da je prihvati i konvencionalna medicina.


Nevidljiva anatomija - ona koja okruzuje neku osobu, poznata kao aura ili alektromagnetsko polje. Ona se sastoji iz sedam slojeva ili tela. Najsiri je deo oko glave, a najuzi oko stopala. Najblize fizickom telu je etericno telo i bolest pocinje u njemu. Ono sadrzi cakre i nadis (kanali energije povezani sa nervnim sistemom). Bolest se "videti " ili "osetiti" kao energija akumulirana na pogresnom mestu. Ako je neuklonimo konacno ce se manifestovati kao poremecaj u fizickom telu. Svaki bi terapeut morao poznavati to podrucje.

Mnogo je uzroka energetskim zastojima u zonama: stres, nepravilna ishrana, nacin zivota koji ne pogoduje zdravlju, losi polozaji tela tokom sedenja, stajanja, hodanja ili rada i sl. Osoba koja dolazi na refleksolosku masazu je aktivno ukljucena i treba da pronadje uzrok svog problema zajedno sa terapeutom.
Vazno je znati da holisticke terapije lece uzrok bolesti, a ne njene simptome.

Topli predlog i savet: Obradujte svoja stopala posebnim tretmanom koji deluje na ceo organizam, opusta i obnavlja: topla kupka, piling i masaza stopala u trajanju od 60 min u nasem centru Cekos!





Нема коментара:

Постави коментар