понедељак, 3. фебруар 2014.

Saznajte sta je zapravo shiatsu masaza

Pise Nebojsa Mancic, terapeut


Shiatsu је врста оријенталне масаже при којој прстима притискамо одређене тачке на телу са циљем да смањимо или у потпуности отклонимо болове, замор, напетост и симпотоме болести. На јапанском језику SHI-значи прст, а ATSU-значи притисак. Ове тачке се зову цубо (tsubo) или акупресурна тачка, укупно их постоји 361, али се током третмана стимулишу 92. Те акупресурне тачке се налазе дуж меридијана. Меридијани су канали којим протиче енергија коју јапанци називају ЧИ. Меридијана има 14 и они прожимају цело тело и пролазе кроз све виталне органе. Сваки меридијан се зове по унутрашњем органу који је везан за проток енергије тог канала. Меридијане делимо на YINи YANG. Постоји 6 Yin (плућа, слезина, бубрези, срце, јетра, диригент срца) и 6 Yang (дебело црево, желудац, танко црево, мокраћна бешика, жучна кеса, тростуки грејач) меридијана  и поред тога још два меридијана који контолишу рад од тих 12 меридијана. Yang меридијани иду од врха главе, лица и врхова и иду надоле ка центру тела. Yin меридијани крећу од стопала и преко центра тела иду нагоре ка врховима прстију. Сваки меридијан има своју површну и унутрашњу путању. Yin и Yang представају две суплементарне и истовремено комплементарне силе које управљају космосом и човеком. Yin-је центрифугална сила која изазива дистракцију, увећање и омекшање предмета. Yang је центрипетална сила која изазива контракцију, скупљање и учвршћавање предмета. Чврсти ограни означавају се као Yin а шупљи ограни као Yang. По Источњачкој филозофији до болести долази услед настанка неравнотеже између Yina и Yanga.

На истоку се људско тело посматра као микрокосмос којим управљају 5 елемената:ВАТРА, ВОДА, МЕТАЛ, ДРВО И ЗЕМЉА. Сваки од тихелемената представља по један орган, по једно чуло. по једно осећање, по једну боју, по један укус, по једно годишње доба, сваки меридијан неког ограна припада одређеном елементу. Круг стварања-Односи се на рађање природе:Вода ствара дрво(киша храни дрво), дрво ствара ватру(дрво које гори ствара ватру), ватра ствара земљу(пепео се ствара кроз ватру), земља ствара метал(метал се искапа из земље), метал ствара воду(вода се кондензира на металу). По овом принципу функционише Shiatsu масаже, у случају да постоји енергетска блокада у меридијану који припада елементу ватре ми ћемо третирати меридијан који припада елементу дрвета јер је он тај из кога настаје ватра. Круг контроле-Односи се на контролу у природи:Вода контролише ватру(вода гаси ватру), дрво контролише земљу(корење дрвета спречава да се земља одрони), ватра контолише метал(ватра топи метал), земља контолише воду(речно корито држи воду да се неби излила), метал контолише дрво(метална секира сече дрво). Ово је други принцип функционисања Shiatsu масаже, ако у овом случају постоји енергетска блокада у меридијану који припада ватри, ми ћемо третирати меридијан који припада елементу воде, јер га он у овом примеру контолише. Може се применити и један и други принцип.


Индикације за Shiatsu масажу су:Хронични замор, стрес, главобоље, несаница, проблеми кичме (цервикални и лумбални синдом), спортске повреде, плућне тегобе(астма, бронхитис, синузитис, респираторне инфекције), стомачни проблеми, менструални проблеми. . . Контраиндикације за Shiatsu масажу су:Срчани болесници, Мултипласлероза и малигнитети. Физиолошка дејства шијацу масаже су:стимулација и регулација варења, опуштање мишића, регулише излучивање хормона, повећава циркулацију телесних течности, потпомаже излучивање токсина из тела, стимулише функцију унутрашњих органа, смањује крвни притисак, јача имуни систем и најбитније од свега стимулише рад парасимпатикуса. Успех Shiatsu третмана не зависи само од вештине коју терапеут поседује, већ и од психичког контакта између терапеута који и пацијента, то јест од ваше способности да му пренесете део ваше енергије која је у вама и око вас. 

Нема коментара:

Постави коментар